Gode råd om håndfarvet garn

Hvert fed er unikt

Feddene er farvet i små batches, hvoraf hvert batch består af et antal ”mikro-batches” af to til fire fed. Det er de fed, der har ligget i samme gryde/bradepande. Hvert fed er unikt og kan ikke duplikeres nøjagtigt. Selv inden for det samme mikrobatch, vil der forekomme farveforskelle. De viste fed på billedet er repræsentative for farvningen, men er ikke nødvendigvis præcis de fed du som køber modtager. Variationer af farve-intensitet kan forekomme, og må anses for at være en del af charmen ved håndfarvet garn.

Jeg gør mit bedste for at tage billeder, der gengiver farverne så præcist som muligt, men spørg endelig hvis du er i tvivl om farverne. Jeg tager dog ikke ansvar for farve-forvrængniger fra købers skærm.

Farvegengivning

Jeg arbejder konstant på at udvikle mine farveteknikker for at give farvningerne et mere ensartet spil og sammenhængende udtryk. Mange af mine farveteknikker er udviklet specielt til at minimere pooling, men jeg anbefaler alligevel altid at skifte imellem to forskellige fed, særligt på lange lige stykker, som f.eks bolen på en sweater. Det er også en rigtig god ide at undersøge sine fed og planlægge i hvilken rækkefølge de skal bruges, inden du går i gang.

Jeg anbefaler også, at du altid sørger for at købe nok garn til dit projekt på samme tid for at være sikker på, at få så få farveforskelle som muligt. Mine farvninger bliver som oftest hurtigt udsolgt, så det er ikke sikkert at du lige kan købe et fed mere når du står og mangler et halvt ærme.

Garnet er håndfarvet af mig, Sabina, med syrefarver i min lille enmandsproduktion på Frederiksberg. Jeg har fokus på bæredygtighed igennem alle processer af farvningen og køber kun garn som er dyreetisk i orden. Garnet er nænsomt håndvasket med allergi-venlig uldsæbe efter farvning. Håndfarvet garn i mørke og mættede farver kan dog indeholde en smule overskudsfarve ved første vask. Undgå at lade garnet ligge i vand i lang tid og brug altid vaskemiddel beregnet til uld. Hvis du ønsker at vaske dit færdige arbejde i vaskemaskinen anbefaler jeg at du forsøgsvis vasker en prøvelap og måler den før og efter.

Det anbefales at vaske dit strik sjældent og i køligt vand – så holder både farver og fibre længere. Som alternativ til vask anbefaler jeg en overnatning under åben himmel (altså til strik).

Bæredygtighed

Jeg arbejder konstant på at udvikle mine farvningsmetoder både for at mindske ressourcespild og nægter eksempelvis at bruge plastic eller aluminiumsfolie til at lave speckles. Jeg bruger heller ikke mikro-ovn til farvefiksering, da de intense temperaturer er skadeligt for garnet. Jeg genbruger både farvevand og skyllevand og arbejder med strømbesparende opvarmingsteknikker når farverne fikseres på fibrene.

Gå på opdagelse i mit garnunivers